Снимка: Istock

Захарта може да се счете за враг на здравето поради редица причини. Ето защо премахването на захарта е основна част от редица диети. Отказът от консумация на захар под каквато и да е форма може да се счете за върховен успех в борбата със затлъстяването и е сочен като един истински здравословен избор. Да се откажете от захарта е признак на изключително силна воля, която заслужава адмирации.

Това обаче е само едната страна на монетата. Защо това е така? Защото захарта е вредна само когато е в излишни количества. Захарите все пак са нужни на организма ни, защото те дават енергия на тялото.

Според healthline.com, всяка клетка в тялото използва глюкозата за енергия, нужна за изпълнението на всяка жизнена функция в нея. Ако в тялото не постъпват захари под никаква форма или те са прекалено малко, това може да предизвика поредица от симптоми, някои от които могат да са дори опасни за здравето и живота, според verywellhealth.com. Неслучайно дори хората, страдащи от диабет, биват съветвани от време на време да похапват нещо сладко в много малки количества, за да доставят на организма си нужната глюкоза.

Важно! Ако имате симптоми на ниска кръвна захар или имате нужда от съвет за правилното и балансирано откъм въглехидрати хранене, задължително се консултирайте с лекар. Статията има само информативен характер.

Кои са признаците, че вероятно консумирате твърде малко захар и това се отразява на организма ви?

Може да звучи невероятно за някои хора, които са свикнали да сочат захарта за враг на здравето си, но това не е съвсем така. Враг е, когато се консумира в излишни количества. В минимални дози захарта е повече от необходима. Тялото ни се нуждае от нея, за да функционира правилно. Захарта му е нужна също толкова, колкото и другите два основни макрокомпонента от храненето – протеините и мазнините. Въглехидратите са основно захарни молекули, които варират по сложност. Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до прости захари, пише healthdigest.com.

Глюкозата е проста форма на захарта, която осигурява енергия за функциите във всяка клетка. Без достатъчно въглехидрати, които да бъдат разграждани до глюкоза, тялото започва да разгражда мазнини и протеини в опит да осигури енергия. Клетките започват да работят усилено, за да изпълнят функциите си.

Вследствие на това е възможно да се появят някои симптоми. Кои са признаците, че консумирате твърде малко захар?

Липса на енергия

Недостатъчните количества захари в кръвта могат да предизвикат липса на енергия, ленивост, неспособност за извършване на обикновени ежедневни дейности, а понякога може да се стигне и до тежка умора, отпадналост.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase